PPC – предимства и недостатъци

Web design

PPC – какво представлява?​

PPC или плащане на кликване е вид интернет маркетинг, който включва плащане на такса от рекламодатели всеки път, когато се щракне върху една от техните реклами. Просто плащате за реклама само ако действително се кликне върху вашата реклама. По същество това е метод за „купуване“ на посещения на вашия сайт, в допълнение към органичното стимулиране на посещенията на уебсайта.

PPC (Pay-Per-Click) кампаниите продължават да бъдат актуални, защото са форма на интернет реклама, при която рекламодателят плаща само когато потребител кликне върху рекламата. Тази форма на реклама се използва широко от компании и маркетингови специалисти за насочване на трафик към уебсайтове, повишаване на продажбите и генериране на потенциални клиенти. 

За да са успешни PPC кампаниите се правят от професионалисти занимаващи се с дигитален маркетинг, за да може поръчителите на рекламите да се възползват максимално от предимствата на този вид онлайн реклами. Като заговорихме за предимства, ето предимствата и недостатъците на този вид кампании.

Кой трябва да използва PPC?

PPC рекламата е идеална за малки фирми, тъй като можете да решите колко сте готови да похарчите за всяка ключова дума, така че можете да управлявате колко ще похарчите, когато рекламите ви се показват. По същество това гарантира, че парите, които харчите за реклами, няма да бъдат пропилени, тъй като е по-вероятно да привлечете повече хора, които се интересуват от вашия продукт.

Предимства на PPC

Изброени предимствата изглеждат  по този начин:

  • Малка първоначална инвестиция – не е нужно да харчите много пари за PPC реклама. Може да сте стартап компания с ограничен бюджет като с една разумна инвестиция, веднага ще се изстреляте в орбитата на онлайн видимостта.
  • Вие контролирате кампанията – това е друго предимство свързано с бюджета, който имате на разположение. Можете да следите кампанията след като е заработила и да я настройвате според резултатите и целите на бизнеса ви във всеки един момент. 
  • Резултатите са лесни за измерване – не е нужно да търсите сложни онлайн инструменти за измерване, тъй като пей пер клик кампаниите са лесно измерими като параметри в рамките на тяхната насоченост.
  • Бързи резултати – такива резултати се постигат след като получите добра видимост онлайн. Относно PPC, те се появяват бързо на местата където са предназначени и така онлайн потребителите започват да виждат вашия бранд.

Ако PPC работи както трябва, възвръщаемостта на разходите за реклама (ROAS) трябва да е висока, тъй като посещението на вашия сайт струва повече от това, което плащате за него. Въпреки това, не е толкова просто, колкото просто да плащате за кликванията и да печелите трафик, много отива в съставянето на силна PPC кампания. Състои се от избор на правилните ключови думи, подреждане на тези ключови думи в добре организирани кампании и рекламни групи и настройка на PPC целеви страници, които са оптимизирани за реализации.

Недостатъци на PPC

  • Стръмна крива на обучението – за да не звучи абстрактно, нека разясним. Това значи, че за провеждането на ефективна PPC стратегия е необходимо определено ниво на грамотност по отношение на нейните показатели, което може да бъде доста непосилно за начинаещите.
  • Може да бъде скъпо – от първия недостатък произтича и вторият. Ако не можете да си позволите да научите тънкостите на рекламата с кликване върху нея, може да се окаже, че правите много скъпи кампании, а оттам идва свиването на потенциала за възвръщаемост на инвестициите
  • Контекстуално семантично насочване – най-просто казано, ако рекламата не хвърля достатъчно светлина върху това какъв точно е контекстът, може да се загубят пари от кликвания от потребители, които са търсили ключова дума, която е била подобна, но не е бил същата като това, което вие сте имали предвид.
  • Грешен избор в лош момент – когато става въпрос за провеждане на PPC стратегия, трябва да вземете предвид бизнеса си и индустрията, в която работите. Това ще ви помогне да вземете правилното решение, когато става въпрос за наличие на бюджет и дали си струва да провеждате Гугъл реклама. Искате да сте сигурни, че сте подготвени с бюджет, който ще работи за вашия бизнес.

От изброените недостатъци трябва да ви стане ясно едно. PPC рекламата е добре да се прави от професионалисти, които знаят какво правят и знаят как да използват всички предимства на този вид инструмент на дигиталния маркетинг.

Технологичен Блог
Add a comment