Как се прави SEO на нов сайт?

Web design

Един от често задаваните въпроси към експертите от дигитална агенция Висео е именно: Как се прави SEO на нов сайт?

Далеч по-лесно се оптимизира нов сайт, стига да имате ясна визия за нещата…

Оптимизирането на нов ресурс, от една страна, е по-лесно от работата с отдавна съществуващ сайт, но от друга – можете да тръгнете в грешна посока, и това да доведе до проблеми занапред. Всъщност в този случай от самото начало можете да извършите правилните действия и да избегнете грешки, които могат да развалят дори обещаващ проект. От друга страна е по-трудно с нов сайт, тъй като той няма изградена репутация и добри позиции в резултатите от търсенето. Освен това, първите резултати ще трябва да изчакат няколко актуализации на търсачката. Традиционно има два начина за оптимизиране на интернет ресурс: работа с вътрешни фактори и с външни. И двете посоки са важни и необходими.

Работа с вътрешни фактори

SEO оптимизация. Оптимизацията за търсачки на нов сайт не дава моментална възвръщаемост и следователно се отнася до дългосрочни инструменти. В същото време работата в тази посока може да даде плодове за много дълго време, а разходите за привличане на посетители са ниски. В същото време SEO оптимизацията има както универсални аспекти, така и специфични, свързани с характеристиките на конкретна търсачка, в която се планира да напредне. Нека разгледаме по-отблизо основните моменти.

Техническа база. Трябва да изберете хостинг с висока скорост и стабилна работа на сървъра, както и да ускорите зареждането на сайта. Това може да стане както чрез настройки за кеширане и други технически оптимизации на избраната платформа, така и с помощта на услуги за доставка на съдържание (CDN) на трети страни.

Семантично ядро ​​(SN). Ще трябва да събирате тематични ключови думи и да филтрирате излишното от тях. Обемът на семантичното ядро ​​зависи силно от размера на сайта (SL за голям портал или онлайн магазин ще бъде много по-голям, отколкото за малка компания с високо специализирани услуги).

Оптимизация на текста. Въз основа на събраните заявки е необходимо да се изготвят текстове за популяризиране. Трябва да пишете уникално, компетентно и с умерена оптимизация – можете да бъдете санкционирани за подреждане на ключови думи или използване на чуждо съдържание.

Маркиране. Страниците с правилна структура (една H1, ако е необходимо h2 и т.н.) се обработват по-добре от търсачките и се възприемат от читателите.

Микромаркиране и дизайн на фрагменти. Въвеждането на допълнителни информационни компоненти позволява на търсачките да получават повече данни и въз основа на тях да добавят елементи към дисплея на сайта в изданието.

Свързване. Статиите и страниците са свързани чрез връзки в една мрежа, чрез която посетителите могат да се разхождат из сайта, а услугите за търсене могат да прехвърлят тежестта и съответно да класират съдържанието.

Социализация. Инсталирането на джаджи за социални медии е силно препоръчително, тъй като те повишават доверието, позволяват обратна връзка и стимулират трафика.

Съдържание. Освен технически параметри – плътност на ключовете и уникалност – текстовете трябва да са полезни за посетителя. Страхотно е, ако в същото време са написани на жив език, предизвикват силни емоционални впечатления и ги карат да ги споделят с приятели. Но съдържанието не е само текст. Илюстрации, видеоклипове по темата или подкасти ще го разводнят и ще го направят по-привлекателен за потребителя на ресурса.

Дизайн. Външният вид определя цялостния стил на ресурса и определя използваемостта. Оценяват се кратки и лесни за четене опции за дизайн с ясна навигация. Освен това външният вид трябва да отговаря на концепцията на сайта. Например, класическа схема с бял фон е идеална за бизнес портал, а футуристичен дизайн с черен фон е идеален за производител на игрално оборудване.

Важните точки включват също:

адаптивност или наличието на мобилна версия. Значителна част от търсенията са на мобилни устройства, а търсачките вече обявиха сериозно влияние на този фактор върху класирането;

коректност на кода. Дори и да няма видими за окото проблеми, трябва да премахнете вътрешни грешки и грешки, които могат да бъдат намерени с помощта на валидатори;

работят в различни браузъри. Browsershots.org ще ви помогне да тествате сайта си за съвместимост с различни операционни системи и браузъри;

лого и фавикон. Първо, това увеличава видимостта на сайта в резултатите от търсенето. Второ, когато създавате икона на сайт на екрана на работния плот на мобилни устройства, това увеличава видимостта;

сплит тестове, известни също като A/B проверки. Те ви позволяват значително да увеличите конверсията. При тестване на част от аудиторията се показва една версия на елемента, а на части се показва друга (например червен или зелен бутон за поръчка). Освен това резултатите се сравняват с помощта на аналитични системи, след което се правят заключения за целесъобразността на използването на една или друга опция.

Външна оптимизация

SMM. Оптимизирането на социалните медии може да привлече много посетители. Първо, това е допълнително ускорение на индексирането, което в комбинация с редовното поставяне на съдържание прави сайта привлекателен за роботите за търсене. Второ, благодарение на рекламата от влиятелни лица, можете бързо да получите трафик директно от социалната мрежа. В този случай трябва да се съсредоточите върху популярни групи и общности, медийни личности, блогъри, актьори и т.н. И накрая, собствената ви страница в социалните мрежи е възможност да подхранвате посветена общност и бързо да получавате обратна връзка от нея.

Контекстна реклама. За сайтовете за електронна търговия купуването на реклами води до най-бързи продажби.  Можете да започнете с предварително сглобено семантично ядро ​​и след това постоянно да оптимизирате рекламната си кампания, като прецизирате и филтрирате заявки, настройвате сегментиране на аудиторията и наваксвате пренасочването. Съдържанието трябва да съответства на фразите за търсене и рекламното съдържание.

Маса на връзките Добрите външни връзки са сериозен плюс за класиране, въпреки факта, че търсачките говорят за намаляване на влиянието им.

Финални думи

Подходът, по отношение на SEO оптимизация на нов сайт, е много важен, важно е да знаете какво правите, за да можете да класирате даден уеб ресурс на предни позиции в търсачките.

Ако нямате опит, то можете да поискате оферта от дигитална агенция Висео.

Източник: Много Мило , много сладко!

Технологичен Блог
Add a comment