Слушалки за компютър

Слушалките за компютър се делят на няколко основни типа, в зависимост от своята конструкция:

–          динамични

–          арматурни

–          електростатични

Повечето видове слушалки за компютър, които се продават по магазините се отнасят към динамичния тип. При него основна характеристика е електродинамичният принцип на преобразуване на звука. Според този принцип токът, който тече по кабела създава магнитно поле, предаващо звуковите колебания на излъчвателя (мембраната). Моделите динамични слушалки за компютър непрекъснато се подобряват, използват по-нови и съвършени материали и все повече повишават качеството на възпроизвеждане на звука.

Арматурните слушалки за компютър са наречени така заради арматурния си излъчвател (Balanced Armature). Техният принцип на работа съществено се отличава от този на динамичните слушалки. При арматурните се използват пластини, изработени от феромагнитна сплав във формата на буквата “П”. Именно тази пластини произвеждат нужните звукови колебания. Непосредствено към арматурата се прикрепя диафрагма, която въпроизвежда звука. Следва да се отбележи нещо много важно – при арматурните слушалки за компютър изкривяването на звука (дисторшъна) е нищожно малко, в резултат на което звукът става максимално чист. Най-честите купувачи на арматурни слушалки за компютър са музиканти, които се снабдяват с устройството във връзка с професионалната си дейност. За това високо качество, разбира се, се изисква да се плати доста висока цена. Обикновени потребители едва ли ще предпочетат точно този вид слушалки за компютър.

Принципът на работа при електростатичните слушалки за компютър се заключава в колебанията на много тънък излъчвател, разположен между два електрода. Под действието на постоянния ток и високоволтовия сигнал мембраната извършва движения ту към единия, ту към другия електрод. Илъчвателят с лекота приема всяка форма, което позволява възпроизвеждането на звук с много високо качество. Тези слушалки също са много скъпи, най-вече заради сложната си конструкция.

От всички типове слушалки за компютър най-предпочитани са моделите от динамичния тип. Именно поради тази причина те са основният акортимент, който се предлага по магазините. За по-професионални дейности, свързани със звукозаписи в студио, са необходими слушалки от арматурен или електростатичен тип.

Статията е предоставена от http://webselo.com/beats – творческо писане, копирайтинг и съдържание за уебсайтове!

 

Технологичен Блог
Add a comment