Функцията на струнните музикални инструменти?

Семейството струнни музикални инструменти са сред най-използваните в света и това се дължи на тяхната функция и приятния звук, който издават.

Те могат да възпроизведат мелодията благодарение на опънатите струни и благодарение на резонансна кутия, която усилва звука. Дори начинът на свирене е дефиниран в три, като триене, натиск и удар. 

 Произход на струнните инструменти

Има различни теории за произхода на струнните инструменти и е трудно да се определи началото им, тъй като първоначално те не са били направени от материала, който познаваме днес, например дърво. 

Първите указания за струнни инструменти с имена се появяват в Египет и Месопотамия, това се заключава от иконографските източници, оставени от оцелелите от онова време. 

 Видове струнни инструменти

 Лъкови струнни инструменти

Първата категория за струнните музикални инструменти са тези с лъкови струни. Това са тези, които предлагат звуков продукт от триенето с опънатата струна в лъка. Произвеждането на мелодията преминава от най-високата височина до дълбокия звук. 

Инструменти от семейството на струнните

Китара 

Китарата може би се счита за стълба на съвременната музика, тя не е инструмент с една струна, тъй като се състои от няколко. Това е продукт на еволюцията на арфите и лютните. 

Въпреки че през Средновековието и на Изток тези инструменти са били популярни и са служели за музика за текстове от онова време, това е било в миналото, защото днешният свят възхвалява работата, извършена с китара. 

Акустика 

Акустичните китари обикновено се състоят от стоманени струни и лъкова част. Те са много популярни в западния свят. Има голямо разнообразие и някои включват неусилени китари, които произвеждат много по-гладък звук. 

Класически 

Класическите китари са много популярни, за разлика от това, което мнозина вярват, това не е малък струнен инструмент.

Хората могат да го свирят седнали и да използват редица музикални стилове, включително класическа музика. 

Бас 

Сега да, друг тип китара, басът. Конструкцията му е много подобна на акустична или класическа китара, но грифът му е по-дълъг, както и скалата. 

Звукът, който произвежда е различен от този на китарата и има по-малко струни, като най-популярните са четирите. 

Цигулка 

От семейството на струнните инструменти цигулката се смята за най-малката, но в същото време е и най-високата. В един оркестър това е от голямо значение и може да има повече от 30 цигулари. 

Музикантите свирят на цигулка, като притискат брадичката си към инструмента, като използват едната си ръка на врата, а другата скубят струните, за да променят ритъма на инструмента. 

Виола 

Виолата се нарича “сестрата на цигулката”, тя е само малко по-голяма и струните й имат по-голям размер. Според експерти, той е способен да издава топъл и хладен звук в сравнение с цигулката. 

 Виолончело

Между цигулката и виолата по размер виолончелото е „голямото“. Техните струни обикновено са по-големи. От всички инструменти може би виолончелото има тази особеност да звучи повече като човешки глас, тоест като тенор. 

Арфа 

Арфата е най-старата от всички, създадена в древен Египет. Звукът се получава след като музикантът използва пръстите си. Въпреки че може да се плъзга гладко, има различни техники за свирене на арфа. С две думи, от музикалните и струни, излиза мек и хармоничен звук.

Източник: prosound.bg

Технологичен Блог
Add a comment