Нови изисквания за годишен технически преглед

Екология

От началото на 2024 година влязоха в сила нови правила за годишния технически преглед (ГТП) на автомобилите. В тази статия ще ви разкажем подробно за промените и как те ще ви засегнат.

Новите правила за годишния технически преглед

От тази година всеки пункт, който извършва ГТП, е длъжен да интегрира софтуер, свързан с “Автомобилна администрация”. Това означава, че прегледите ще се излъчват в реално време, като се проследяват данните от димометрите, спирачните стендове и газ анализаторите. Целта е да се осигури строг контрол и да се предотврати манипулирането на данните.

Освен това всички прегледи ще бъдат записвани и съхранявани в облак, което ще гарантира прозрачността на процедурата. Този подход ще подобри контрола върху рисковите превозни средства, които не са в технически изправност.

Увеличение на цената на ГТП

Разходите за внедряване на новите изисквания ще бъдат поети от клиентите. За да отговорят на новите стандарти, пунктовете ще трябва да направят значителни инвестиции, които ще се отразят на цената на прегледа. От 50 лева миналата година, цената за ГТП вече достига 100 лева.

Много от пунктовете все още не отговарят на новите изисквания, което създава допълнителни притеснения за собствениците на автомобили. Те се тревожат не само дали колата им е в изправност, но и дали пунктовете са готови да извършат прегледа по новите правила.

Какво се случва, ако автомобилът не премине прегледа?

Ако по време на прегледа се открие неизправност, автомобилът няма да получи технически преглед. Ще бъдат издадени предписания за проблемите, които трябва да бъдат отстранени, за да може автомобилът да бъде допуснат до движение. Това ще наложи посещение в автосервиз, където поне диагностиката няма да бъде платена.

Вие ще трябва да закупите резервни части, за да ремонтирате автомобила и да го приведете в изправен вид. Тук можем да ви бъдем полезни. Carco.bg предлага авточасти втора употреба, които са тествани, проверени и с гарантиран произход и качество. Ние разполагаме с огромно разнообразие от резервни части за всички марки и модели автомобили.

Решения за собственици на автомобили

Всички тези нововъведения могат сериозно да натоварят бюджета ви. Ако решите, че въпреки закупуването на евтини авточасти втора ръка, разходите за сервиз и ремонти са прекалено високи, има друго решение. Ние изкупуваме коли в движение или претърпели инциденти, при които ремонтът е невъзможен.

Не се притеснявайте от новите изисквания. Дори ако се ядосате на промените, вече знаете, че можете да разчитате на нас. Авточастите втора употреба от Carco.bg са отличен избор и могат да дадат нов живот дори на най-старите автомобили. Винаги има надежда с Carco.bg.

Технологичен Блог
Add a comment