Без какво не може съвременния човек?

Определено първият отговор, който хрумва на повечето от нас е: интернет.

До такава степен сме свикнали с услугите му и улеснението, което имаме чрез него, че буквално за нас вече е даденост. Не можем да си представим живота без това да си на един клик разстояние от непозната информация, превод на чужда дума или навигация, която да ни покаже крайната дестинация.

С онлайн връзката животът е много по-лесен и удобен. Плащаме си сметките, пазаруваме, говорим и се виждаме с близки хора, които живеят далече –ние, ползвайки интернет в София, а приятелите ни – в техните населени места.. Сдобиваме е с всякакъв род информация, четем книги, запознаваме се с новините, организираме благотворителни каузи и работим посредством мрежата.

А, замисляли ли сте се какво точно представлява интернет?

Повечето от потребителите не намират разлика между интернет и World Wide Web (WWW). Казано на прост език World Wide Web се реализира и съществува на базата на интернет, то е нейно приложени, но не са синоними. Интернет най-общо представлява мрежа от мрежи, като не съществува едно седалище или централа, от която да се управлява. Всяка система и доставчик на интернет действа спрямо собствени стандарти. Най-масово услугата на интернет започва да се разпространява през 90-те години.

Тогава интернет намира почва и в България. Като първоначалната услуга, която предлага е на електронна поща. Българите в чужбина имат първоначалния принос за развитието на България в интернет. Интересен факт е, че домейнът „bg” се създава само година след това, т.е. 1991г. Както всичко в тази насока развитието става светкавично. Само през 1998г. вече интернет услугата се предлага в нейния безжичен вариант. За отрицателно време всичко влиза в тази глобална мрежа – вестници, новини, туристически агенции и онлайн разплащане.

Хората започват да печелят време. Вече никой не пише писмо на ръка и да чака минимум седмица, за да получи отговор. Съобщенията стават светкавични и разговор може да се проведе точно със същата скорост, както на живо. Интернет дори променя формата на вече съществуващи неща в други. Пример за това са телевизионни предавания и филми. Те се местят в интернет и хората гледат каквото поискат. Най-скъпата реклама в днешно време е тази, която е онлайн. Никой не залага на раздаване на брошури и информационни кампании, твоята идея може да бъде чута и видяна във всяка една секунда в интернет. Вестниците и списанията се трансформираха в уебсайтове, блогове и други канали. Създадоха се нови професии като блогър, влогър и всички онези, които поддържат системата и създават нови пространства, които да я запълват.

Столицата на България, а именно София се радва на голямо разнообразие на интернет доставчици. Безплатен интернет се предлага почти във всяко заведение и институция. Големи проекти обезпечиха и това да има WiFi в почти целият градски транспорт в града, включително и на метро станциите. В някои паркове, като Борисовата градина, хората могат да си почиват и да сърфират отново абсолютно безплатно. А, според кмета на града –Йорданка Фандъкова – държавата е кандидатствала по евро проекти, които са насочени към инициативата в столицата да има още повече места, които да предлагат безплатен интернет. Това могат да бъдат паркове, институции и дори училища.

Технологичен Блог
Add a comment